top of page
TÜRELMES TŐKEBEFEKTETÉSEK A LAKHATÁSBAN

Az utóbbi években a lakhatási válság Kelet- és Délkelet-Európa (KDKE) lakáspiacain egyre több társadalmi csoportot érint. Ezzel párhuzamosan a mélyülő globális klímaválságban egyre inkább szükségessé válik, hogy több befektetés célozza a megfizethető és fenntartható lakhatási megoldásokat. Ez szükségszerűen elmozdulást jelent a pusztán magántulajdonon alapuló formáktól a szabályozott lakásbérleti megoldások felé.

 

Mivel a KDKE régióban nem jellemző, hogy a kormányok a lakhatási problémák enyhítése érdekében érdemben beavatkoznának, ezért az innovatív lakhatási megoldások kidolgozása tipikusan kisebb, független szereplőkre hárul. Ezek a szereplők viszont tipikusan nehezen jutnak finanszírozáshoz, mivel a létező lakásfinanszírozási eszközök és intézmények nem tolerálják az innovációval járó kockázatot.

2022-ben végzett kutatásunk során, mely a megfizethető lakhatás érdekében történő katalikus tőkebefektetések lehetséges szerepeit vizsgálja, összesen nyolc, EU-n belüli és kívüli KDKE ország példáját elemzi - kiemelt figyelmet fordítva Magyarországra, Szerbiára, Horvátországra és Szlovéniára. Az innovatív lakásfinanszírozási eszközök a vizsgált országokban egyelőre még nem léteznek. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy amennyiben türelmes befektetők lépnek a térség lakáspiacaira, akkor új, megfizethető lakásokat kínáló szervezetek tudnának kialakulni és megerősödni.

Így a hosszú távon megfizethető lakások szegmense - a bérlői lakásszövetkezetektől egészen a konvencionális non-profit bérlakásszektorig - szintén tudna bővülni, ami számos, jelenleg a lakáspiacról kiszorult társadalmi csoport helyzetén tudna javítani.

A konzorciumban, vezető partnerként végzett kutatásunkat a Catalytic Capital Consortium támogatta. 

Well courtyard
C3-Supporting-Catalytic-Capital-Research

Közéleti írások

A kutatás során ennek a lehetséges megfizethető lakásszektornak  térképeztük fel mind a keresleti, mind a kínálati oldalát. Miután beazonosítottuk a szektor megerősödését gátló tényezőket,  javaslatot tettünk ezen akadályok felszámolásának mikéntjére. A tanulmány a borítóra kattintva olvasható.

NVF_final report_front page.jpg

A munkánk eredményeként elkészült egy befektetői beszámoló is, amiben arra adunk útmutatást, hogy piaci szereplők hogyan tudnak társadalmilag elkötelezett módon működni, és miként válhatnak a közép- és délkelet-európai régióban a megfizethető lakhatást elősegítő piacvezető szereplőkké.

NVF_investor report_front page.jpg

A projektről további részletek az alábbi linken találhatók.

bottom of page