top of page
TÜRELMES TŐKEBEFEKTETÉSEK A LAKHATÁSBAN

A KATALIKUS TŐKEBEFEKTETÉSEK LEHETSÉGES SZEREPEI A MEGFIZETHETŐ LAKHATÁSBAN -

A KELET- ÉS DÉLKELET-EURÓPAI LAKÁSPIACOK VIZSGÁLATA

[Analyzing the potential for catalytic capital investment in the affordable housing sector

of Eastern and South-Eastern Europe]

Ez a 2022-es kutatási projektünk Kelet- és Délkelet-Európa lakáspiacait vizsgálta, ahol az utóbbi években a lakhatási válság egyre több társadalmi csoportot érint. Ezzel párhuzamosan a mélyülő globális klímaválságban egyre inkább szükségessé válik a fenntartható beruházások lakásállományokba történő előmozdítása. Mivel a térségben nem jellemző a kormányok érdemi beavatkozása a lakhatási problémák megoldásába, ezért az innovatív lakhatási kezdeményezések kidolgozása tipikusan kisebb, független szereplőkre hárul. Ezek a szereplők gyakran nehezen jutnak finanszírozáshoz, mivel a létező lakásfinanszírozási csatornák gyakran nem tolerálják az innovációval járó kockázatot.

A kutatás során összesen nyolc, EU-n belüli és kívüli ország példáját elemeztük - kiemelt figyelmet fordítva Magyarországra, Szerbiára, Horvátországra és Szlovéniára. Az innovatív lakásfinanszírozási eszközök a vizsgált országokban egyelőre még nem léteznek. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy amennyiben türelmes befektetők lépnek a térség lakáspiacaira, úgy új, megfizethető lakásokat kínáló szervezetek tudnának kialakulni, és megerősödni. Ezen keresztül a hosszú távon megfizethető lakások szegmense - a bérlői lakásszövetkezetektől egészen a konvencionális non-profit bérlakásszektorig - szintén tudna bővülni, ami számos, jelenleg a lakáspiacról kiszorult társadalmi csoport helyzetén tudna javítani.

A kutatás során ennek a lehetséges régiós piacnak térképeztük fel mind a keresleti, mind a kínálati oldalát. Miután beazonosítottuk a piac megerősödését gátló tényezőket,  javaslatot tettünk ezek felszámolásának mikéntjére. A tanulmány a borítóra kattintva olvasható.

NVF_final report_front page.jpg

A munkánk eredményeképpen elkészült egy befektetői beszámoló is, amiben arra adunk útmutatást, hogy piaci szereplők hogyan tudnak társadalmilag elkötelezett módon működni, és miként válhatnak a közép- és délkelet-európai régióban a megfizethető lakhatást elősegítő piacvezető szereplőkké. A befektetői riporthoz kattintson a címlapra.

NVF_investor report_front page.jpg

A projektről további részletek találhatók az alábbi linken.

bottom of page