TÉMÁINK

Hiszünk benne, hogy a kritikai tudástermelés elengedhetetlen alapja annak, hogy meglássuk a gyakorlati változtatás lehetőségeit. Tudományos tevékenységünket egy szükséges tudásbázisnak tekintjük, melyre gyakorlati, közéleti és közpolitikai szerepvállalásunkat is építeni tudjuk. Az elmúlt években kutatásaink előterében az egyenlőtlen térbeli és társadalmi viszonyok kérdése; a migráció és a városi átalakulások egymásra hatása; a lakhatás és a pénzpiacok viszonya (ideértve a háztartási adósság kérdését); a gazdasági szerkezetváltás és a városfejlődés kapcsolata; a városfejlesztéssel, különösen a szociális városrehabilitációs projektekkel kapcsolatos állami beavatkozások múltja és jelene állt.

Közpolitikai és közéleti tevékenységünk során több város integrált városfejlesztési stratégiájának, antiszegregációs tervének megírásában vettünk részt. Többféle európai uniós finanszírozású projekt tervezésében vállaltunk meghatározó szerepet, melyek szociális városrehabilitációs programokat és általánosabb városfejlesztési folyamatok tervezését, egyeztetését érintették. Az alkalmazott kutatásainkhoz kapcsolódó témákban közpolitikai tanácsadást és közéleti szerepléseket is vállaltunk.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a közpolitikai javaslatok ne csak egy zárt tanácsadói körön belül maradjanak, hanem azok relevanciája folyamatosan ütköztetve legyen a terepen mozgó szervezetek álláspontjával és igényeivel is. Ennek érdekében szerveztünk többször workshopokat, egyeztetéseket. Tevékenységünkkel a közvéleményt is célunk alakítani. Ennek megfelelően számos alkalommal nyilvános előadásokat tartottunk, sajtócikkeket írtunk, valamint olyan vizuális anyagokat és tanulmányokat készítettük - gyakran más szervezetekkel együttműködésben - , amik a felhalmozott akadémiai és szakértői tudást minél szélesebb közönség számára elérhetővé teszik.