top of page
NŐK ÉS LAKHATÁS

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettel közös projektünk arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőket kiemelt módon érinti a lakhatási szegénység, és célzott lakhatási megoldásokra van számukra szükség. Ennek főbb okai, hogy a nők rendszerszintűen rosszabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon; hogy a gondoskodási és háztartási munkák nagy része a nőkre hárul, ami szintén rontja a formális munkaerőpiacon való érvényesülésüket; hogy mindezek miatt a nők általában rosszabb gazdasági helyzetben vannak, és ezért gyakran válnak férfi partnerüknek a lakhatás terén kiszolgáltatottá. Ilyen módon a női lakásszegénység kérdése a párkapcsolati erőszakkal is szorosan összefonódik.

A projektünknek két fő része volt. Elsőként egy kutatást és egy azt összegző kiadványt készítettünk a fenti problémakörről, és a lehetséges beavatkozási módokról Magyarországon. Ezt követően három önkormányzat számára célzott helyi közpolitikai javaslatot dolgoztunk ki, amiben a női lakásszegénységet célzó, helyben reálisan megvalósítható progamra tettünk javaslatot.

NANE_logo.png

Közéleti írások

Nők és lakhatás. A nők speciális szükségleteire válaszoló lakhatási megoldások.

2021. Pósfai Zsuzsanna, Dés Fanni. Friedrich Ebert Stiftung

A Friedrich Ebert Stiftung támogatásával a nők lakhatási problémáira fókuszáló tanulmány megfogalmazza, hogy miért tekinthetők a nők a lakhatás szempontjából speciális célcsoportnak, jelenleg milyen szociális szolgáltatások és intézmények állnak rendelkezésre és milyen további intézkedésekre lenne szükség a létező problémák enyhítéséhez.

Közéleti előadások

Nők és lakhatás. Mit tehetnek az önkormányzatok?

2022. május 20. Pósfai Zsuzsanna

Az előadáson a projekt második fázisában készült konkrét közpolitikai ajánlások, valamint két mellékelt videó került bemutatásra.

bottom of page