top of page
LAKHATÁSI JELENTÉSEK

A Habitat for Humanity Magyarországgal több éve együttműködünk az évente megjelenő, lakhatási szegénységről szóló jelentésük elkészítésében. A magyar nyelven, angol összefoglalóval megjelenő kiadvány közérthető formában, egyúttal a szakmai közönségnek is új ismereteket nyújtva foglalja össze az elmúlt év legfontosabb lakhatási trendjeit, közpolitikai fejleményeit. A lakhatási jelentések hangsúlyosan jelenítik meg azokat a kihívásokat, amelyekkel a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai küzdenek a jelenlegi lakhatási válságban; helyzetük javítására közpolitikai válaszokat is megfogalmazunk.

HFH%20Magyarorszag_std_black_logo_edited

Közéleti írások

Éves jelentés a lakhatási szegénységről

2020. Czirfusz Márton, Pósfai Zsuzsanna, Szabó Linda (szerzők). Habitat for Humanity Magyarország

A 2020. évi lakhatási jelentésben három fejezet elkészítésében működtünk közre: a központi költségvetés lakhatási kiadásairól és a lakhatás megfizethetőségről szóló fejezetet írtuk, valamint a befektetési célú lakásvásárlásokon belül elemeztük a külföldiek ingatlanszerzését.

Éves jelentés a lakhatási szegénységről

2019. Jelinek Csaba, Czirfusz Márton, Pósfai Zsuzsanna (szerk). Habitat for Humanity Magyarország

A 2019. évi lakhatási jelentésben az állandó fejezetek mellett foglalkoztunk a fiatalok lakhatási helyzetével, az önkormányzatok lehetőségeivel a lakhatási válság mérséklésében, valamint a magyarországi lakhatási trendeket elhelyeztük a visegrádi országok körében. A jelentés megállapította, hogy a lakhatási válság nem mérséklődött, és továbbra sincsenek átfogó politikák, amelyek a lakhatási szegénységben élők helyzetét javítanák.

Éves jelentés a lakhatási szegénységről

2018. Pósfai Zsuzsanna, Jelinek Csaba, Czirfusz Márton (szerk). Habitat for Humanity Magyarország

A 2018. évi jelentés 2-3 millió főre becsülte a lakhatási szegénységben élők számát Magyarországon; a rendszeres témák mellett foglalkozott az uzsoraalbérletekkel, az eladósodottsággal és a lakhatási szegénység területi folyamataival. A 2018. évi éves jelentés formai újdonsága az adatvizualizációk hangsúlyosabb megjelenése volt, illetve Adattárban közöltük a jelentés elkészítéséhez felhasznált részletes adatokat.

Dzsentrifikálódó számlálókörzettel rendelkező települések, 2001-2011

2023. április Czirfusz Márton, Pósfai István, Pósfai, Zsuzsanna. https://doi.org/10.5281/zenodo.7787085

Éves jelentés a lakhatási szegénységről

2021. Czirfusz Márton, Jelinek Csaba (szerzők). Habitat for Humanity Magyarország

 

A 2021. évi lakhatási jelentésben a lakhatási közpolitikák és a lakhatás megfizethetőségének elmúlt három évtizedben való alakulását tekintettük át. Az erre vonatkozó kutatómunka eredményeit úgy foglaltuk össze, hogy azok a mai lakhatási lehetőségek feltárására nézve is relevánsak.

Habitat_2021.jpg

Közéleti előadások

Lakhatási közpolitikák és a lakhatás megfizethetősége az elmúlt három évtizedben

2021. november 9. Jelinek Csaba. Magnet Közösségi Ház.

Konferenciák

A dzsentrifikáció és a kilakoltatás térbeli alakulása Magyarországon 2001 és 2011 között [Geographische Prozesse der Gentrifizierung und Verdrängung in Ungarn von 2001 bis 2011]

2019. szeptember 25. Czirfusz Márton. Pósfai István. Pósfai Zsuzsanna. Kiel: Arbeitskreis Geographische Wohnungsmarktforschung

Sajtómegjelenések

Kibírhatatlanul drága a lakhatás, és ehhez csendben a kormány is asszisztált

2022. december 8. Pósfai Zsuzsanna, Szabó Linda. telex.hu

Milyen legyen a lakhatási politika egy esetleges kormányváltás után? Minimumprogram készült.

2021. december 6. Czirfusz Márton. Partizán. Spartacus #9

bottom of page